Behandelingen
Kindertandheelkunde
Ook voor kinderen, van peuters tot tieners, is het een goed idee om regelmatig de tandarts te bezoeken. Een goed onderhoud van je tanden is namelijk de basis van een gezond gebit en een goede algemene gezondheid.
Vanaf de melktanden is een regelmatige controle nodig. De melktanden zorgen voor een goede vorming van het definitieve gebit. Wist je dat je tot de leeftijd van 18 jaar van de mutualiteit een volledige terugbetaling krijgt voor een algemeen tandenonderzoek?
Aangenaam bezoek aan de kindertandarts

Kom met je kind elk half jaar op controle. De tandarts kan dan eventueel tandbederf opmerken en vroegtijdig behandelen. Zo voorkom je grotere problemen en is een bezoek aan de tandarts een stuk aangenamer. Bovendien raakt je kind van jongs af aan vertrouwd met de tandarts. Er wordt ook een panoramische foto genomen van het gebit van je kind om zo de evolutie goed te kunnen opvolgen.
Wanneer voor het eerst naar de tandarts?
Kom vanaf de leeftijd van 3 jaar elke zes maanden met je kind op controle. Breng eventueel daarvoor je kind al eens mee bij je eigen bezoek aan de tandarts zodat ze alvast kennismaken met de omgeving. Als tandartsbezoeken aangenaam starten, zijn behandelingen op iets oudere leeftijd altijd makkelijker. We kunnen zo ook sneller ingrijpen bij kleine gaatjes en aldus ernstige problemen voorkomen. De afspraken bij de tandarts worden volledig terugbetaald door het ziekenfonds tot de leeftijd van 18 jaar.
Het melkgebit
Melktanden zijn heel belangrijk omdat ze zorgen voor een goede vorming van het definitieve gebit. Aantasting van de melktandjes kan voor problemen zorgen, zowel op jonge – als oudere leeftijd. Rotte melktanden vallen wel uit, je krijgt dus nog een tweede kans, maar als melktanden vroegtijdig getrokken moeten worden, breekt de definitieve tand soms op een verkeerde plaats door. Trouwens, ook aangetaste melktanden zorgen voor pijn en ongemak! Een abces komt regelmatig voor.
Daarenboven zijn ingrepen bij kinderen niet eenvoudig.
Daarom kunnen we de extra aandacht voor melktanden niet genoeg benadrukken!
Behandeling van kindertanden bij tandbederf
Het is goed om weten dat de tand(en) niet verdoofd moet(en) worden. Het groefje wordt eerst gereinigd met een klein boortje, zodat we zeker zijn dat er geen tandbederf onder zit. Daarna moet de tand mooi droog gehouden worden met watjes. De tand wordt vooraf behandeld met een blauwe gel (de “blauwe shampoo” voor de tand), die ook moet afgespoeld worden. Daarna moet de tand heel droog blijven, zodat het laagje op de tand kan worden aangebracht en kan blijven kleven. Om het laagje uit te harden, gebruikt de tandarts een blauwe lamp.
Sealen of verzegelen is het afdichten door middel van vulmateriaal van groefjes en putjes in tanden. Deze behandeling wordt hoofdzakelijk bij kinderen uitgevoerd. De tandarts kiest voor deze behandeling als de groeven sterk uitgesproken zijn waardoor er gemakkelijk tandplak of voedselrestjes blijven inzitten. Ook bij normale groeven kan deze behandeling ingezet worden en dan vooral als de patiënt erg gevoelig is voor tandbederf. Het laagje dat over de groeven wordt aangebracht zorgt ervoor dat deze tanden makkelijker te poetsen zijn, en er tevens minder vuil kan achterblijven. De kans op gaatjes in deze tanden verkleint dan aanzienlijk.
Meestal wordt een definitieve tand gesealed kort nadat hij is doorgebroken. Dit is op zesjarige leeftijd. Nuttig dus om tijdig in te grijpen; zo voorkom je gaatjes. Soms wordt sealen ook bij volwassenen uitgevoerd, bijvoorbeeld als er een vermoeden is van beginnend tandbederf onder de groeven.
Poets advies
Poets vanaf de eerste tandjes zijn doorgebroken.
- Tot je kind ongeveer negen jaar is, kan je best zijn/haar tandjes napoetsen. Laat je kind ’s morgens zelf poetsen als dit lukt, maar poets zeker ’s avonds samen.
- Twee maal per dag poetsen, is het minimum om alle tandplak weg te krijgen.
- Gebruik kindertandpasta tot zes jaar, omwille van de verminderde hoeveelheid fluor in de tandpasta. Een kind slikt wel eens tandpasta in en krijgt daardoor een teveel aan fluor binnen.
- Na het tandenpoetsen ’s avonds, mogen kinderen niets meer eten of drinken, behalve water.
- Ga zo snel mogelijk over op het gebruik van een beker bij het drinken.
- Een fopspeen kan tot twee jaar, maar daarna leer je het best af omdat het de groei van de kaak en tanden en de spraakontwikkeling niet gunstig beïnvloedt.
Voedingsadvies
Tips om tandbederf te voorkomen.
- Probeer je kinderen te houden aan maximaal vijf voedingsmomenten op een dag, drinken inclusief: ontbijt, 10 uurtje, middagmaal, vieruurtje en avondmaal. De hele dag door eten of drinken is zeer slecht voor de tanden, omdat die telkens opnieuw ‘een aanval’ te verduren krijgen en geen tijd hebben om zich te herstellen. Tussendoor mogen kinderen zeker water of melk drinken. Vermijd chocomelk, grenadine of andere suikerhoudende dranken.
- Snoep of andere dranken mogen, maar met mate en bij voorkeur na de hoofdmaaltijden. Een koek of snoepje als dessert kan zeker, maar daarna is het af te raden. Dranken zoals Fristi, frisdranken (ook light), chocomelk en grenadinesiropen zijn schadelijk voor de tanden, maar ook fruitsap is niet goed. Deze dranken bevatten veel suikers én zuren. Geef ze daarom enkel bij de maaltijd en beperk ze tot 1 glas. Tijdens de maaltijd heb je veel speeksel. Dat zorgt voor een (gedeeltelijke) neutralisatie van de zuren en suikers. Met andere woorden: het speeksel spoelt alles goed door.
- Gezonde tussendoortjes kunnen zijn: kaasjes, tomaten, natuuryoghurt, een handjevol noten,… Fruit is gezond, maar beperk het tot twee of drie stukken per dag. Kies voor een koek rijk aan voedingsvezels en arm aan suikers en vetten, en laat je kind erna een glas water of melk drinken.
Recente berichten

Het belang van een goede gebitsbeschermer bij sporten

Kijk naar je mond… dan weet je hoe het met je gezondheid is gesteld
