Kijk naar je mond… dan weet je hoe het met je gezondheid is gesteld

Elke dag leren we meer over het belang van onze darmflora en de centrale rol ervan op onze gezondheid. Maar we hebben de neiging om het basisprincipe te vergeten dat alles, van de darmen tot het zenuwstelsel, met de mond is verbonden.

  De mond (tong, slijmvlies, tandvlees) en zijn microflora vormen de toegangsweg tot vele ziektes. Onze mond is de toegangspoort tot onze inwendige wereld en dus ook de eerste barrière tegen virussen, bacteriën, en andere ongewenste micro-organismen van buitenaf. De mond is het eerste orgaan dat dient onderzocht te worden op een chronische ontsteking: multiple sclerose, zieke van Crohn, diabetes type 1, maagkanker, hartaandoeningen, Parkinson, enz.

  Mondbacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor het hart. De mondflora kan dus ook oorzaak zijn van infectieuze endocarditis, de betrokken bacteriën zijn bijna altijd afkomstig uit de mond, van een geïnfecteerde wonde of een onhygiënische intraveneuze inspuiting (drugsgebruik).

   Etterende bacteriën verspreiden zich via het bloed en hechten zich vast aan de binnenwand van het hart, wat zonder een snelle behandeling leidt tot levensbedrei-gende complicaties. De bacteriën vermenigvuldigen zich immers in het hart en verspreiden zich door het volledige arteriële systeem van het lichaam. Het resultaat is een septische embolie (abces op de lever, nieren, hersenen, longen, enz.) en een bloedvergiftiging.

   Plaatselijk wordt het hartweefsel (vooral de hartkleppen) vernietigd. Infectieuze endocarditis is eerder zeldzaam bij mensen zonder hartproblemen; de risicofactoren zijn een voorgeschiedenis van hartziekten of chirurgie. Bij deze patiënten verhoogt elke situatie waardoor bacteriën of schimmels in het bloed kunnen terechtkomen het risico. Het kan gaan om een tandheelkundige behandeling (zelfs een eenvoudige tandsteenreiniging), een tatoeage, een piercing of een klassieke ingreep.

   Een onberispelijke mondhygiëne (door je tanden te poetsen, te flossen en regelmatig een tandartsbezoek in te plannen) helpt endocarditis te voorkomen.

   Wil je meer weten?

   Al 25 jaar legt Dr. Bruno Donatini zich toe op een gezonde levensstijl met als bedoeling de immuniteit, spijsverteringsflora en -slijmvlies te verbeteren, of het behoud van het autonome zenuwstelsel. In z’n boek ontwikkelt hij concrete acties voor het behoud van je mond, je ecosysteem en dus ook je algemene gezondheid.

   Practische info

   Boek: “La bouche, miroir de votre santé” (192 pagina’s) door Dr. Bruno Donatini.
   Uitgeverij: Flammarion
   Verschenen: 1 juni 2022
   ISBN: 978-2-0802-7593-6

   Over de auteur: Dr. Bruno Donatini is gastro-enteroloog, afgestudeerd in oncologie, immunologie, osteopathie en anti-verouderingsgeneeskunde.

   Scroll naar boven