Wees trots op je mond en volg de basisadviezen

Dit jaar was het thema van de Werelddag van de mondgezondheid op 20 maart, ‘Wees trots op je mond’, zoals je ook al kon lezen in vvtmagazine februari. Om deze campagne kracht bij te zetten en omdat in tijden van Covid-19 de mondgezondheid nog belangrijker is, ontwikkelde het Vlaams Instituut Mondgezondheid twee brochures met basisadviezen voor een goede mondgezondheid. Een initiatief dat ook VVT als partnerorganisatie 'volmondig' steunt.

Nieuwe basisadviezen mondzorg

Met de nieuwe basisadviezen wil Gezonde Mond de Vlaming helpen bij een goede mondgezondheid. Deze adviezen werden opgesteld op basis van de laatste nieuwe wetenschappelijke literatuur waar mogelijk, en duidelijke overeenkomsten tussen de verschillende partners mondgezondheid in Vlaanderen.

De adviezen werden opgebouwd op basis van de 3 pijlers van een goede mondgezondheid: de dagelijkse mondhygiëne, het jaarlijkse mondonderzoek bij de tandarts en mondvriendelijke voeding. Voor elk van deze pijlers werden de adviezen gebundeld en uitgewerkt in een brochure. Deze brochure is digitaal af te printen via de website of verkrijgbaar via het Logo in je buurt.

Hoe kan je deze adviezen nu gebruiken? Ten eerste zijn de adviezen een handig instrument zodat alle mondzorgprofessionals in Vlaanderen op de hoogte zijn van de laatste nieuwe wetenschappelijke inzichten en afspraken, en kan iedereen zich baseren op hetzelfde advies uiteraard aangepast aan de noden van je patiënt. Ten tweede kan de brochure gebruikt worden om mee te geven aan de patiënt zodat we ook de Vlamingen mee bewust maken van het belang van een goede mondgezondheid en hoe ze zelf hiermee aan de slag kunnen gaan.

De basisadviezen bestaan momenteel uit 2 brochures:
• Basisadviezen voor kinderen jonger dan 12 jaar
• Basisadviezen voor de jongeren en volwassenen vanaf 12 jaar.

In de loop van 2021 zullen deze uitgebreid worden met de basisadviezen rond het poetsen van gebitsprothesen en prothetische structuren in de mond.

Dagelijkse mondhygiëne voor een goede algemene gezondheid

Weet jij welke tandenborstel je het best gebruikt? Weet je hoeveel fluoride er in je tandpasta zit? Is gezonde voeding hetzelfde als mondvriendelijke voeding? Op al deze vragen proberen de nieuwe basisadviezen van Gezonde Mond een antwoord te geven. Want een goede dagelijkse mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor je mondgezondheid, maar ook voor je algemene gezondheid, denk maar aan diabetes, zwangerschap, … De mond is een van de belangrijkste toegangswegen naar de rest van het lichaam, denk maar aan voeding, maar ook aan bacteriën en virussen zoals Covid-19. Met een goede dagelijkse mondhygiëne beperk je het risico en bescherm je elkaar!

Goede zorg voor je mond

Een goede zorg voor je mond steunt op 3 pijlers. Eerst en vooral, een goede dagelijkse mondhygiëne. Dit houdt in twee keer per dag twee minuten de tanden poetsen. Dit is ondertussen wel bekend bij de Vlaming. Maar ook het gebruik van een fluoridetandpasta is belangrijk. In de basisadviezen helpen we de Vlaming om de tandpasta met de juiste hoeveelheid fluoride te kiezen. Vervolgens is ook een jaarlijks mondonderzoek bij de tandarts belangrijk. Voor kinderen raden we dit zelfs twee keer per jaar aan. De derde pijler is mondvriendelijke voeding. Mondvriendelijke voeding komt niet altijd overeen met gezonde voeding. Zo zijn kaas en andere ongesuikerde melkproducten zeer goed voor de tanden, terwijl dit wat lager staat in de voedingsdriehoek. Anderzijds zijn citrusvruchten heel mondonvriendelijk door hun zuurtegraad en het feit dat ze op de tanden blijven plakken. Dit wil niet zeggen dat we afraden om fruit te eten. Maar dat het beter is om dit bewust bij een van de 5 maaltijden per dag te eten, zodat we de tanden voldoende rust geven.

Al deze adviezen en meer zijn vanaf nu te bekijken via de website van Gezonde Mond

Scroll naar boven